Jelentés az okosszemüvegek adatvédelmi vonatkozásairól

Az európai adatvédelmi biztos (EDPS) sorozatot indított, amelynek keretében jelentéseket bocsát ki egyes technológiai megoldások adatvédelmi megítélésével kapcsolatban. Az első, 2018 januárjában kiadott jelentés az okosszemüvegekkel foglalkozik.

Az okosszemüvegek információk begyűjtésére és megjelenítésére alkalmas olyan platformok, amelyek internetes összeköttetéssel rendelkeznek. Ezek az eszközök az utóbbi évek technológiai fejlődésének köszönhetően már széles rétegek számára elérhetővé váltak, és noha alkalmazásuk számos területen kifejezett előnyökkel járhat, számos, a magánélet és a személyes adatok védelme szempontjából jelentős kérdést is felvetnek. Ezen aggodalmak az eszközök információk begyűjtését (kamerák, szenzorok), feldolgozását (eszköz azonosítók) és továbbítását lehetővé funkcióihoz kapcsolódnak. Az említett alkalmazások nem megfelelő használata titkos és kiterjedt adatkezelést tesz lehetővé, amely így kockázatokat komoly rejt magában.

Szakértők az okosszemüvegek használatának további elterjedését várják köszönhetően annak, hogy új technológiai megoldások (arcfelismerő rendszerek, hatékonyabb energiaforrások) olyan további alkalmazási lehetőségek előtt nyitnak utat, mint például a bűnüldözés. Jelenleg azonban még nincs szükség specifikus jogalkotásra. Az egyes adatvédelmi kérdések vizsgálata, illetve a jó gyakorlatok kialakítása azonban rendkívül fontos, amelyhez az EDPS jelentése is segítséget nyújt.

Forrás: https://edps.europa.eu